Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

SZEMÉLYI ADATOK:

NÉV:

CÍM:

TELEFON:

E-MAIL:

ÁLLAMPOLGÁRSÁG:

SZÜLETÉSI HELY, IDŐ:

ANYJA NEVE:

 

Gellén Imre

4030.Debrecen.Kerekes F.u.6/B.

06-70-327-6329

gimi1947@gmail.com

Magyar

Hajdúböszörmény, 1947. 06. 28.

Gargya Róza

FOGLALKOZÁSA:

Szociálpolitikai szakértő, vizsgaelnök, szakvizsga elnök, óraadó, tréner egyéni vállalkozóként, nyugdíj mellett 2007. január 01-től jelenleg is.

ELŐZŐ, A SZAKMÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ MUNKAHELY:

Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Betegek és Értelmi Fogyatékosok Otthona

Derecske, Morgó tanya 1.

Munkakör: Igazgató

1989. nov. 1-től 1996. dec. 31-ig.

 

DERMÁK Derecskei Mentálhigiénés és Ápolási Központ Közhasznú Társaság

Derecske, Morgó tanya 1.

Munkakör: Ügyvezető igazgató

1997. jan. 1-től 2006. dec. 31-ig
ISKOLAI VÉGZETTSÉG:

egyetem /ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet és Továbbképző Központ/ 1994.

KÉPESÍTÉSEK, KÉPZETTSÉGEK:

Szociálpolitikus

SZAKVIZSGA:

2002. 05. 03. DE EFK Nyíregyháza. Okl. sz: 6/2002.

Témacsoport: Fogyatékosok szociális ellátása és rehabilitációja

EGYÉB OKTATÁS:
 • A holland ETCETERA képző cég által Debrecenben és Hollandia több városában lebonyolított „Strategic Management” című személyiségfejlesztő program 1997.
 • A D-Precíz Konzorcium és Güte-Zert Magyarország Kft. közös szervezésében ISO 9001:2000 szabvány követelményeinek megfelelő belső auditori képesítés 2001. január 5.
 • A Forrás Lelkisegítő Egyesület szervezésében személyiségfejlesztő tréning Debrecen, 2001, 2004, (fogyatékos személyek ellátásában dolgozók részére szervezték)
 • Az  ÉFOÉSZ szervezésében szakmai személyiségfejlesztő tréning Budapest, 2000
SZAKÉRTŐI MEGBÍZÁSOK
 • Szociálpolitikai szakértő 2005,2010-től határozatlan időre
 • Szociális képzés szakértője és vizsga elnök 2001, 2005, 2010
 • Szociális szakvizsga elnök 2005, 2007, 2012
PUBLIKÁCIÓK, ELŐADÁSOK
 • Publikációk: egyrészt az intézményben élő fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek, demens betegek életminőségének fejlesztési lehetőségéről, foglalkoztatásuk fontosságáról és modellkísérleti megvalósításának tapasztalatairól, a szociális alapszolgáltatások működtetésének aktuális problémáiról, másrészt a szociális intézményrendszer átalakításáról, a működtetés megváltoztatásáról, a szociális ágazatban dolgozók változó szerepéről szóltak.
   megjelentek: Szociális Munka c. folyóiratban, Szociális Menedzser c. folyóiratban, Kapaszkodó c. folyóiratban, Láncszem c. szakmai lapban, Hajdú-Bihari Naplóban, Derecskei Hírekben, az Intézményi Híradóban / a SZIOSZ szakmai lapja /

 

 • Előadások: a fenti témakörökben tartottam szakmai tanácskozásokon, konferenciákon, továbbképzéseken előadásokat. /Balatonlelle, Berettyóújfalu, Békés, Békéscsaba, Budapest, Cserépfalu, Debrecen, Derecske, Eger, Esztár, Esztergom, Gödöllő, Győr, Győrtelek, Hajdúbagos, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Hejőbába, Hodász, Ispánk, Kisvárda, Komádi, Magyarkanizsa, Mezőtúr, Munkács, Nyíregyháza, Nyírkarász, Pécs, Porcsalma, Putnok, Püspökladány, Ricse, Salgótarján, Siófok, Sopron, Szeghalom, Szeged, Szolnok, Tatabánya, Törökszentmiklós, Vasmegyer,Vác, Vásárosnamény, Zalaegerszeg/ 
SZAKMAI KÖZREMŰKÖDÉSEK

Részt vettem „A szociális munka szótára” összeállítását végző bizottság munkájában 1998.

A „Szociális ellátás 50 éve” című tanulmány kötetet szerkesztettem 1999. Az intézmény fennállásának 50. évfordulójára jelent meg.

A „Szociális gondozó és szervező HÍD” Okj-s oktatási program összeállításában vettem részt.

Előzetesen lektoráltam a „Szociálpolitikáról alapfokon” c. tankönyvet.

A szociális szakvizsga fogyatékosügyi írásbeli tételeinek lektorálása.

Előzetesen lektoráltam a mentálhigiénés asszisztens szóbeli vizsgakérdéseit.

Több alkalommal készítettem írásbeli vizsga tételsort különböző OKJ-s képzésekhez. Az NSZFI felkérésére elkészítettem az Okj-s szociális képzések szakmai vizsga ellenőrzésének kézikönyvét.

Részt vettem a Szociális Szolgáltatások Ellenőrzési Programjának véleményezésében. Az NCSSZI és a MKIK felkérésére kerettantervet készítettem a Szociális szakgondozó, gerontológiai gondozó, Pszichiátriai betegek gondozója, Szenvedélybetegek gondozója, valamint a Foglalkozás szervező képzési témakörökben. Ugyanezen témakörökben elkészítettem a szakmai  vizsga követelményeket is. 2014-ben a TÁMOP 2.2.1 -12/1-2012-0001 „ A szakképzés és a felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztése” című kiemelt projekt 3. „Kerettantervek kidolgozása” alprojekt keretében kiírt, a kerettantervek alkalmazói számára készített útmutatók készítésében vettem részt.

Több éven át vettem részt  a szakminisztérium felkérésére a szociális ellátó rendszer átalakításán munkálkodó szakértői bizottságok munkájában. Ennek keretében a lakóotthoni ellátás kidolgozásában, az intézményi foglalkoztatás kialakításában, a fogyatékosok fejlesztő programjainak módosításában, a pszichiátriai közösségi ellátás kidolgozásában, a közösségi gondozók és a koordinátorok képzési programjának ki dolgozásában, a szociális aszisztens OKJ-s képzés kialakításában, az egészségügy és a szociális ágazat pszichiátriai betegek ellátása harmonizációjáról szóló bizottság munkájában vettem részt.

A Dermák Kht-ban, mint képzőhelyen szociális középfokú képzést szerveztünk, melynek keretében 13 szociális gondozó és ápoló,2 szociális gondozó és szervező,valamint 3 pszichiátriai gondozó,illetve koordinátor csoport végzett. 6 akkreditált továbbképzést működtettünk. A képzésben és a továbbképzésben mint a képzőhely vezetőjeként, szervezőként és előadóként vettem részt.

Szakvizsga elnöki feladatot láttam el a DE OEC EÜFK Továbbképzési és Szakvizsga Központ szervezésében 2006-ban,2007-ben,majd a DE Hajdúböszörményi Főiskola szervezésében 2008-ban, 2010-ben a Wesley János Főiskolán, valamint a DE EK Nyíregyházán, 2011-ben a Wesley János Főiskolán, Gyulán az EüF-en 2012-ben, a DE Eü Kar Nyíregyháza 2012.

Vizsgaelnöki feladatokat láttam el több alkalommal iskola rendszerű és iskolán kívüli képzéseknél Hajdú-Bihar-, valamint Szabolcs – Szatmár - Bereg és Jász – Nagykun - Szolnok megyékben a vizsgaszervezők felkérésére a minisztérium és háttérintézménye megbízása alapján.

Szakmai tanfolyamokon, továbbképzéseken adok elő a következő témákban: interaktív vezetői továbbképzés a szociális területen dolgozó vezető, középvezető kollégák részére, a demens betegek szociális intézményi ellátása, játékos szakmai nap az ápoló-gondozó személyzet részére, intézményi és védett foglalkoztatás kapcsolata, megváltozott munkaképességük foglalkoztatása, minőségi követelmények a házi segítségnyújtásban, a szenvedélybeteg nappali ellátása, zavaró viselkedés kezelése a személyzet részéről a szociális ágazatban. OKJ-s képzésekben oktatói témaköreim: társadalompolitika, szociálpolitika, szociális munka elmélete és gyakorlata.

SZAKMAI UTAK

Belföldön: elsősorban azokban az intézményekben, ahol modellkísérleteket vezettek be az idősek, a fogyatékos személyek ellátásának modernizálásában, vagy a pszichiátriai betegek ellátásban.

Külföldön ugyan csak a fogyatékos ellátás tapasztalatait kerestem elsősorban,de lehetőségem volt a szociális ellátás teljes vertikumába betekinteni. Jártam Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Kárpátalján (Munkács, Ungvár, Nagydobrony) és a Vajdaságban (Magyarkanizsán), Csehországban (Osztravában). 

SZAKMAI EGYESÜLETI TAGSÁG

Tagja vagyok:

 • Hirschler Rezső Szociálpolitikai Társaságnak,
 • A Szociális Klaszternek
 • ÉFOÉSZ-nak,
 • Derecske Város Értelmi Fogyatékosai és Segítőik Egyesületének,
 • A Szociális Intézmények Országos Szövetségének
 • Magyar Szociálpolitikai Társaság
TOVÁBBI SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEK

A szakértői feladatokon túl tanítok a középfokú szociális képzésben különböző képzők felkérése alapján. Óraadóként tanítottam és vizsgáztatattam a szociális munkás alapképzésben a DE OEC Egészségügyi  Karán Nyíregyházán. 

SZAKMAI ELISMERÉSEK
 • Pro Caritate díj / Szociális és Családügyi Minisztérium, 2000. /
 • Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt / A Magyar Köztársaság Elnöke,2003 /
 • HILSCHER REZSŐ ÉLETMŰDÍJ / Szociális és Munkaügyi Miniszter,2006. /
 • Frim Jakab díj / ÉFOÉSZ,2006. /
 • DERECSKE VÁROSÉRT kitüntető cím / Derecske Város Önkormányzata, 2006. /

TÁRSAS KÉSZSÉGEK ÉS KOMPETENCIÁK

 
Szervezési készségek és kompetenciák

az egyetemi képzés során, szakmai vezetői továbbképzések során, szupervíziók során, szakértői továbbképzések során, minőségbiztosítási (belső auditori) képzés során

Egyéb készségek és kompetenciák

együttműködő készség, csapatmunka, tolerancia, probléma felismerés és megoldás, innováció

TECHNIKAI JÁRTASSÁG

 

Számítógép –felhasználói képességek és kompetenciák

Felhasználói szintű számítógép kezelés: 
Word,  Excel, PowerPoint kezelés, készítés.    

Járművezetői engedély

„B” kategóriás gépjármű vezetői jogosítvány.

 

Debrecen, 2014. december 19.

Gellén Imre

Amennyiben szeretné megrendelni és
szeretné a rendkívüli egyedi ajánlatomat kérni, kérem kattintson ide!
 

szakmai-protokoll-8.jpg